Sinds 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) een feit. Daarnaast hebben ondernemers te maken met het rapport van de commissie Borstlap. Ook voor De Gilde Groep en haar opdrachtgevers is er het een en ander veranderd. We adviseren onze opdrachtgevers graag over hetgeen op ons afkomt.
Vrijwel alle grote bouwbedrijven hebben te maken met fluctuaties in hun orderportefeuille. Zodra er een groot infraproject wordt gegund, ontstaat er een piek in de behoefte aan uitvoerend personeel, terwijl er tussen projecten in voor een groot aantal werknemers juist even géén werk is. Logisch dus, dat de behoefte aan flexibel personeel groot is. Grote projecten worden dan ook meestal met een flink aantal flexwerkers gerealiseerd. Tot tevredenheid van opdrachtgever, bouwbedrijf en werknemer. Helaas staat deze werkwijze onder druk door de WAB en het advies van commissie Borstlap.
WAB en Borstlap
De bedoeling van de WAB is de verschillen tussen vast en flexwerk te verkleinen en het voor werkgevers aantrekkelijker te maken mensen een vast contract te bieden. Als het werk daarom vraagt, blijft de inzet van flexwerkers mogelijk – hoewel tegen hogere kosten.
Maar we hebben ook nog het rapport van de commissie Borstlap en de aanbevelingen in dat rapport gaan nog een stuk verder dan de WAB. Als ‘Den Haag’ alle adviezen opvolgt, wordt het voor ondernemers nóg onvoordeliger om flexibele krachten in te zetten. Maar is het alternatief – werknemers met een contract voor onbepaalde tijd – een betere optie?
Optie 1: flexibele arbeid
Voorbeeld: Consortium X voert in opdracht van Rijkswaterstaat een groot infrastructureel project uit. Het is een DBFM-project met een uitvoeringsperiode van vier jaar. Gedurende die periode is op één bepaalde locatie behoefte aan flexibiliteit. Immers: na afronding van het project is er op die plek geen werk meer en iemand met een vaste aanstelling krijg je niet zo eenvoudig een paar honderd kilometer verderop aan het werk. Juist voor infraprojecten zijn flexwerkers onmisbaar. Die mogelijkheid blijft ook wel bestaan, maar wordt een stuk duurder. Gevolg: arbeidskosten gaan omhoog en daarmee ook de kosten van het project. Een zure appel voor Consortium X met een contract op basis van aanbesteding. Het zet de winstmarges verder onder druk.
Optie 2: medewerkers in vaste dienst
De andere optie is medewerkers een contract te bieden. Op het eerste gezicht prima en financieel aantrekkelijk. Maar er kleven wel risico’s aan. Wat gebeurt er als de werknemer ziek wordt? Of als er geen werk meer is voor die persoon? Flexwerkers in bouw en infra komen vaak uit Oost-Europa, simpelweg omdat we de arbeidsmigranten hard nodig hebben. Hoe zit het in een land als Roemenië met de regelgeving die we in Nederland hanteren? Voor een infrastructureel project dat drie tot vijf jaar in beslag neemt, wegen de risico’s van het in dienst hebben van vaste medewerkers zwaarder dan de gestegen kosten van flexibele medewerkers.
Werkgeversrol
De behoefte van bouwend Nederland aan flexibele arbeid blijft groot. Wij verwachten dat ook onze opdrachtgevers blijven kiezen voor flexibiliteit. Veel van onze buitenlandse flexwerkers willen graag drie à vier jaar in Nederland werken, globaal de periode van een groot infraproject. Maar als het advies van de commissie Borstlap wordt opgevolgd, mag iemand maximaal twee jaar bij één werkgever flexwerk verrichten.
De rol van De Gilde Groep kan hierin van toegevoegde waarde zijn. Wij vervullen de duurzame werkgeversrol voor flexwerkers en zorgen ervoor dat zij dezelfde perspectieven hebben als vaste krachten. Bijvoorbeeld op het gebied van ontwikkeling en begeleiding – ook een aspect van de WAB. Zo kunnen onze opdrachtgevers blijven beschikken over kwalitatief, gemotiveerd én flexibel personeel.
Gesprekspartner
De WAB is een feit, maar de aanbevelingen van Borstlap staan nog ter discussie. De Gilde Groep gaat graag in gesprek met politiek en wetgevers, om de moeilijke positie van grote bouwbedrijven onder de aandacht te brengen. Wij willen een lans breken voor flexibele arbeid, daar waar het alternatief eigenlijk geen optie is.